اسفناج یکی از سبزی های مقوی و پرخاصیت پاییزی است که غذاهای بسیاری می توانید با آن درست کنید. یکی از غذاهای سنتی ایرانی بورانی اسفناج یا همان ترکیب اسفناج با ماست است. اما باید بدانیم این ترکیب غذایی درست است یا غلط؟
آیا فیبر و اگزالات اسفناج، مانع جذب کلسیم ماست میشود؟
آن قدیمها هم تعداد کانالهای تلویزیون کم بود و هم ساعت پخش برنامههایش … حوالی ساعت ۴/۵ بعد از ظهر که از مدرسه میآمدیم تازه یک ساعت بعد برنامههای تلویزیون شروع میشد. گاهی آنقدر بی تاب بودیم که از یک ربع قبل تلویزیون را روشن میکردیم تا لامپ آن گرم شود و ما بتوانیم سر وقت و از اول برنامهها را ببینیم … یکی از کارتونهایی که خیلی دوست داشتیم، قهرمانی داشت به اسم « پاپای » که ملوانی بود با چهرهای که به پیرمردها میمانست، با بازوانی لاغر ولی ساعدهایی پهن که انگار بادشان کرده بودند، همیشه هم یک پیپ به دهان داشت که هر وقت سر کیف میآمد، یکی دو تا در آن میدمید و از آن صدایی شبیه به بوق در میآمد. بعدها که کارتونها را به فارسی دوبله کردند و بنا به یک قانون نانوشته برای همه شخصیتهای کارتونی یک صفت بلا و ناقلا و ظالم بلا و از این جور چیزها گذاشتند، به ناچار « پاپای » هم قبول کرد که نام خود را به « ملوان زبل » تغییر بدهد تا همچنان بتواند بزرگترها را با یادآوری خاطرات کودکیشان، دلشاد کند.
این « ملوان زبل » بیشتر مواقع به مشکلی برمیخورد که میبایست آن را به قوت زور بازو رفع میکرد. ظاهراً زور او به طور عادی به کار نمیآمد و ناگزیر میبایست «دوپینگ» میکرد و آن هم چیزی نبود جز خوردن یک قوطی پُر کنسرو اسفناج! برای منِ کودک، که مانند هر پسربچه دیگری سودای «پرزور» شدن را در سر داشتم، تصور این که بتوانم با خوردن اسفناج به چنان قدرتی برسم، بسیار خیال انگیز بود. خوردن «خورشت اسفناج» را یکی دو باری امتحان کرده بودم ولی از پسش برنیامدم. میماند «بورانی»، آمیزهای از ماست و اسفناج که بیشتر به عنوان پیش غذا و در کنار غذای اصلی گذارده میشد. بزرگترها میگفتند که اسفناج، آهن دارد و ماست، کلسیم و این هر دو باعث قوی شدن بچهها میشود. بعدها در دوران تحصیلات عالی در مورد اجزای مواد غذایی و «برهم کنش» آنها دانستههایم بیشتر شد، اما واقعاً ماست و اسفناج چه دارند و ترکیب آنها چه خواصی دارد؟