دیدن خون در ادرار شاید شما را به وحشت بیندازد، اما یک علامت هشدار دهنده است. در حالی که در بسیاری از موارد علت وجود خون در ادرار (هماچوری) بی ضرر است، اما می‌تواند نشان دهنده اختلالات جدی هم باشد.

 دیدن خون در ادرار شاید شما را به وحشت بیندازد اما یک علامت هشدار دهنده است. در حالی که در بسیاری از موارد علت وجود خون در ادرار (هماچوری) بی ضرر است اما می‌تواند نشان دهنده اختلالات جدی هم باشد.

خونی که در ادرار دیده می‌شود هماچوری بزرگ نام دارد. خون ادرار که تنها زیر میکروسکوپ قابل مشاهده باشد (هماچوری میکروسکوپی) به هنگامی ست که آزمایش ادرار برای شما انجام می‌شود. صرفنظر از علت آزمایش مشخص کردن دلیل خونریزی مهم است چون درمان آن هم به علت بستگی دارد.

وجود خون در ادرار می‌تواند علامت بیماریهای مختلفی باشد بخصوص آنهایی که بر کلیه‌ها، مثانه، مجاری ادراری یا پروستات اثر می‌گذارند. وقتی ادرار را خونی می‌بینیم طبیعتا نگران می‌شویم.

علائمی که همراه با خون در ادرار هستند

اگر ادرار صورتی، قرمز یا قهوه‌ای باشد ممکن است دچار هماچوری شده باشید. مقدار کمی از خون می‌تواند رنگ ادرار را تغییر دهد اما ممکن است متوجه شوید که لخته‌های خون بزرگتر هم همراه با ادرار خارج می‌شوند. البته تغییر رنگ ادرار همیشه به معنای وجود خون در ادرار نیست. غذاهای خاصی همانند توت و تمشک سیاه، لبو و کرفس قرمز و همچنین داروها و ویتامینها هم می‌توانند رنگ ادرار را تغییر دهند.

به هر جهت هر موقع متوجه تغییر تغییر رنگ در ادرار بهتر است با پزشک مشورت کنید تا مشخص کند که تغییر رنگ ادرار بی ضرر است یا علت آن جدی است.

علائم دیگری که احتمالا همراه با خون در ادرار به وجود می‌آیند عبارتند از:

درد یا ناراحتی موقع ادرار کردن

نیاز شدید به ادرار کردن

تکرر ادرار

کاهش وزن

عدم توانایی ادرار کردن

تب

تهوع یا استفراغ

درد شکم

لرز

علتهای خون در ادرار (هماچوری)

در هماچوری، کلیه‌ها یا بخشی از مسیر مجاری ادراری موجب نشت سلولهای خون در ادرار می‌شود. مشکلات مختلفی می‌توانند موجب این نشر بشود از جمله:

عفونتهای ادراری: این عفونتها موقعی بوجود می‌آید که باکتریها از طریق مجرای ادراری وارد می‌شود و در مثانه تکثیر پیدا می‌کند. علائم می‌تواند شامل نیاز سریع به ادرار کردن، درد و سوزش همراه با ادرار کردن و ادرار بسیار بد بو باشد. برای بعضی افراد بخصوص افراد مسنتر، تنها علامت بیماری خون میکروسکوپی در ادارار است.

عفونتهای کلیه (پیلونفریت): اینها موقعی بوجود می‌آیند که باکتریها از طریق جریان خون یا از حالبها به کلیه‌ها می‌روند. علائم و نشانه‌ها عمدتا شبیه به عفونتهای مثانه هستند با این تفاوت که عفونت کلیوی بیشتر موجب تب و درد پهلو می‌‌شود.

سنگ مثانه یا کلیه: مواد معدنی غلیظ شده در ادرار گاهی اوقات به شکل کریستالهایی روی دیواره کلیه‌ها یا مثانه شکل می‌گیرند. به مرور زمان کریستالها می‌توانند تبدیل به سنگهایی سخت شوند. این سنگها معمولا بدون درد هستند بنابراین شما متوجه وجود آنها نخواهید شد مگر اینکه موجب انسداد مجاری ادراری شوند یا بیفتند. بنابراین معمولا علائم اشتباه گرفته نمی‌شوند بخصوص که سنگهای کلیه به خصوص می‌توانند باعث درد شدیدی شوند. سنگهای مثانه یا کلیه همچنین می‌توانند موجب خونریزی بزرگ یا میکروسکوپی شوند.

بزرگی پروستات: غده پروستات که زیر مثانه و اطراف بخش بالایی مجرای ادرای وجود دارند معمولا با رسیدن به میانسالی، بزرگ می‌شوند. بعدا مجرای ادراری را فشرده و جمع می‌کند به طور ناقص جریان ادرار را مسدود می‌کند. نشانه‌ها و علائم بزرگی پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH) شامل دشواری در ادرار کردن، نیاز شدید یا سریع به ادرار و خون میکروسکوپی یا قابل مشاهده در ادرار. عفونت پروستات (پروستاتیت) هم همان علائم را ایجاد می‌کند.

بیماری کلیه: خونریزی ادراری میکروسکوپی علامت شایع گلومرولونفریت است که التهاب سیستم تصفیه کلیه است. گلومرولونفریت می‌تواند بخشی از یک بیماری سیستمی همانند دیابت باشد باشد یا به خودی خود بوجود آید. عفونتهای ویروسی یا استرپتوکوکی، بیماری عروق خون (واسکولیت) و مشکلات ایمنی همچون نفروپاتی ایمونوگلوبین A (IgA) که بر مویرگهایی که خون را در کلیه‌ها تصفیه می‌کنند (گلومرول) اثر گذاشته، موجب گلومرولونفریت می‌شود.

سرطان: خونریزی ادراری قابل مشاهده ممکن است یکی از علائم سرطان پیشرفته کلیه، مثانه یا پروستات باشد. متاسفانه ممکن است متوجه علائم این سرطانها در مراحل اولیه که قابل درمان هستند، نشوید.

اختلالات ارثی: کم خونی سلول داسی شکل، نقص مادرزادی هموگلوبین در گلبولهای قرمز است که موجب خون در ادرار هم به صورت قابل مشاهده و هم هماچوری میکروسکوپی می‌شود. احتمال سندرم آلپورت باشد که بر اندامهای تصفیه کننده در گلومرول کلیه اثر میگذارد.

آسیب به کلیه: داروی ضد سرطان سوکلوفسفامید و پنی سیلین می‌توانند موجب خونریزی ادراری شوند. اگر داروهای ضد انعقادی همانند آسپرین و رقیق کننده خون هپارین مصرف شود و همچنین بیماری که موجب خونریزی مثانه شود، داشته باشید، خون قابل مشاهده در ادرار بوجود می‌آید.

ورزش سنگین: ورزش سنگین به ندرت موجب هماچوری بزرگ می‌شود و علت آن ناشناخته است. ممکن است به ضربه به مثانه، کم آبی یا تجزیه گلبولهای قرمز که با تمرین ایروبیک مداوم، مرتبط است. دونده‌ها بیش از دیگران دچار این موضوع می‌شود اگر چه هر کسی ممکن است دچار خونریزی ادراری قابل مشاهده پس از ورزش سنگین شود. اگر پس از ورزش متوجه خون در ادرار شدید آن را ناشی از ورزش حساب نکنید بلکه به پزشک مراجعه کنید.

 

ارسال پاسخ

لطفا نظرتان را وارد کنید!
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید